Med passion för filtrering

2017-03-31

Johan Bergdahl är Filtacs VD och har drivit företaget sedan början av 2000-talet. Då var de få anställda och hade bara ett kontor på 35 kvadratmeter. Idag är Filtac en global aktör med stora kunder på flera kontinenter.

Du har drivit Filtac i många år. Visst har du?
– Ja, det har jag och de första åren var lika besvärliga som det brukar vara för nya företag. Men vi var små och flexibla och tog marknadsandelar genom att fokusera, skapa tillit och ha en hög servicenivå. Vi var små, men alltid “på tårna”.

När började det ta fart då?
– Runt 2006 satte det lite mer fart då vi fick in ett par större kunder som gav oss några omfattande order. Det, i sin tur, gjorde att vi började kunna anställa.

Vilken är din roll i företaget?
– Som VD är jag samordnare i bolaget. Jag leder företaget enligt ägarnas önskemål. Genom att vi blev uppköpta av Nedermankoncernen fick vi helt andra möjligheter att komma in på den globala marknaden som vi tidigare inte hade förmåga att nå med egen kraft.  Vi har en unik kompetens inom filtrering och genom det fyller vi ett segment som Nederman inte tidigare haft full tillgång till inom företaget.

Och när du inte arbetar?
Jag har två vuxna barn och bor i Göteborg. När jag är ledig åker jag gärna ner till fritidshuset i Varberg. Sen brukar jag försöka komma ner till Alperna en gång om året för att åka skidor. Jag brukar också träna på Friskis & Svettis ett par gånger i veckan.

Finns det något vi kanske inte känner till?
– Det skulle väl vara att jag spelade med i ett popband som ung. Vi hette “Tatuerade Tårar” och spelade “Noice pop”. Sen är det ju mitt intresse för Minihonda eller Monkeybikes som de heter. Jag har två stycken, en 74:a och en 76:a och är också med i “Monkeybikers” som brukar träffas en gång om året. Förra året var det bara jag som hade vit skjorta, säger Johan och skrattar gott.
Men det är mycket passion i det sammanhanget. Man bör alltid göra saker med passion tycker jag. Det gäller oavsett om det handlar om monkeybikes eller entreprenörskap.

johan_bergdahl_bild_se

Artikel i PDF-format.